Denderland

Onze afdeling Denderland ontstond in 1983 onder impuls van Leo Wauters, toenmalig directeur van het VTI van Aalst. We mogen dit werkjaar (september 2018-juni 2019) trots zijn op onze 37 trouwe leden met wie we een hechte cultuurminnende vriendengroep vormen. Toch rekenen we in het werkjaar 2019-2020 op de komst van nog twee extra-gemotiveerde leden die op hun manier zeker zullen bijdragen aan de uitstraling van de Orde van den Prince. Ook zij zijn immers sterk geboeid door Nederlandse taal en cultuur en zullen ongetwijfeld de dimensies tolerantie en vriendschap verder helpen vertegenwoordigen.

Hoewel mannen in de meerderheid zijn, zijn vrouwen ook goed vertegenwoordigd in onze afdeling en in ons bestuur. Met Antoon Devogelaere hebben we wellicht het oudste lid van de Orde in ons midden. Dat hij met de jaren niet aan creativiteit en dynamiek verloren heeft, bewijzen zijn pas uitgegeven boek ‘Het leven in kaart gebracht’ en zijn enthousiaste tussenkomsten.

Bij de beroepsgroepen zijn de onderwijsmensen het sterkst vertegenwoordigd, gevolgd door de ingenieurs, de dokters en aanverwante beroepen, en daarna de advocaten. Dat betekent geenszins dat de andere uiteenlopende beroepscategorieën minder hun stempel zouden kunnen drukken op het programma en nog minder op de spontane gedachtewisselingen die na de lezingen steeds volgen.

Onze afdelingsbijeenkomsten, die maandelijks op donderdagavond plaatsvinden in het centrum van Aalst in Hotel Royal Astrid hebben ook een aangenaam culinair kantje, wat de leden niet geringschatten, maar onze voornaamste zorg gaat naar de keuze van en de variatie in de lezingen.

Bij het begin van het werkjaar 2018-19 hebben we, geleid door Noël Devisch, een antwoord proberen vinden op ‘ de vraag of moderne landbouw een probleem of een oplossing was’. We sloegen daarna een ander weg in nadenkend over ‘ De Russische identiteit en Aleksander Doegin’ (door Gunnar Vergauwen). Daarna ging onze aandacht naar ‘ De middeleeuwse mens en zijn gedachtewereld’ (belicht door professor Jozef Janssens), om geleid door Princelid Dirk Callebaut terecht te komen in ‘Ename en de middeleeuwse archeologie’. Daarna schakelden we geruisloos over naar ‘ Het bankendebacle van 2008-2009’ (zeer deskundig toegelicht door Michel Vermaercke). We waagden ons aan een uitstap naar Brussel, meer bepaald om te achterhalen wat de Proximus tentoonstelling te bieden had op het vlak van hedendaagse kunst en fotografie. We zagen onder leiding van twee boeiende gidsen dat het erg goed was en gunden onszelf nog een extra toetje in restaurant Le Plaza. We eindigden het werkjaar met een uitdagende titel ‘Vlaanderen sterft: een complex proces’ door Gerard De Beuckelaer.

Bent u geboeid door de Nederlandse taal en cultuur, ontmoet u graag mensen met dezelfde interesse dan heten we u hartelijk welkom in onze afdeling Denderland, bijvoorbeeld ook voor een eerste kennismaking. Om echt toe te treden is er daarna wel een voorwaarde: u moet bij onze leden twee meters of peters vinden die uw kandidatuur willen voordragen. Nog even zakelijk : de bijdrage voor het lidmaatschap bedraagt 490 euro (inclusief de bijdrage voor de Orde centraal, voor het Gewest, voor NT&C en voor Denderland (de lezingen, de excursie en de maaltijden).

Denderland is een afdeling van Oost- en Zeeuws-Vlaanderen

Bijeenkomst:
eerste donderdag van de maand om 19.30 uur.
Bijeenkomsttelefoon:
Adres:
Hotel Royal Astrid
Keizersplein 27
9300 Aalst
E-mail:
Bankrekening:
BE94 4394 1786 8114
NT&C project:
Samenstelling, uitgave en verspreiding van een literatuurboek met lesmateriaal voor laagtaalvaardige jongeren tussen 12 en 18 jaar
Stichtingsdag: 01-12-1983
Aantal leden: 32

Agenda: 

Activiteiten enkel zichtbaar voor leden.

Terugblik: 

Activiteiten enkel zichtbaar voor leden.

Nieuws: 

Nieuws enkel zichtbaar voor leden.