Wandeling door 800 jaar Europese Begijngeschiedenis, door Paul Marchal

Beschrijving

De begijnhoven in Vlaanderen, Nederland en Noord-Frankrijk zijn fysieke getuigen bij uitstek van de begijnenbeweging. Dat wij hier met een Europees gegeven te maken hebben, is nog maar weinig geweten. Op zijn zoektocht naar de sporen van de begijnenbeweging in Europa ontdekt Paul Marchal zowel raakpunten als verschillen tussen de begijnen in de Lage Landen en elders. Zij situeren zich op het vlak van liefdadige inzet, geloofsbeleving en werk.
Ook omwille van hun maatschappelijk engagement (o.a. dodenzorg en onderwijs) waren de begijnen prominent vertegenwoordigd in de sociale netwerken van alle Europese steden waar zij actief waren. In tegenstelling tot de meeste kloosterorden leefden zij niet naast maar in de maatschappij. Toch kon hun optreden ergernis en wrevel opwekken en moesten zij het vaak stellen met ondank en verguizing. In bepaalde streken bleven zij ook niet gespaard van vervolgingen. De begijnenbeweging is een onmisbaar stukje in het Europese mozaïek van de middeleeuwen en de Nieuwe Tijd. Tot op vandaag inspireren zij vrouwen om in hun voetsporen te treden.

Kom zeker op 14 september luisteren en u verneemt er het fijne van!    We ronden af omtrent 21u45 met een drankje en een fijne babbel….

Een organisatie van vtbKultuur Maaseik en De Orde van den Prince Maasland

Een activiteit van

Afdeling Maasland, met Maaseik als plaats van samenkomst, verwelkomt leden van beide kanten van de Maas. Wij zijn echt grensoverschrijdend !!

Praktisch
Type activiteit: 
Voordracht
Wanneer: 
dinsdag, 14 september, 2021 - 19:30