De Orde in coronatijd: Keuvel-Zoom, een Kerstconcert en een coronagedicht

Hoe vindingrijk onze afdelingen in coronatijd zijn, kunnen we al sinds maart lezen in PrincEzine. Digitale bijeenkomsten via Zoom of Teams zijn ondertussen bijna standaard geworden en ze worden technisch steeds beter en 'geraffineerder'. Na wat gesukkel tijdens het voorjaar wordt er nu gefocust op het 'aankleden' van de digitale vergadering. We hebben ook deze maand weer enkele inspirerende voorbeelden van de website geplukt.

Keuvel-Zoom met dinnerbox in Waals-Brabant

De afdeling Leiden was, denken wij, in maart een van de eerste afdelingen die 'virtueel-gezamenlijk' een maaltijd georganiseerd heeft, afgenomen bij het restaurant waar ze normaal samenkomen. In gedachten waren de leden bij elkaar. Later ontstond er in Leiden een ander initiatief rond samen eten: leden nodigden twee andere leden uit om te komen lunchen of dineren (wat in Nederland corona-technisch is toegestaan). Ondertussen hebben andere afdelingen nieuwe formules ontdekt. De afdeling Waals-Brabant organiseerde medio december een 'Keuvel-Zoomvergadering met dinnerbox'. Bij alle deelnemers werd thuis een maaltijd bezorgd in een tasje met opschrift 'Smakkelijk'. Het bleek inderdaad makkelijk te bereiden (eventjes in de oven) en was erg smakelijk. Er werd – op afstand - samen gegeten en er werd gediscussieerd over het beleidsplan 2020-2023, de begroting van de Orde van den Prince en de activiteiten van de afdeling in de tweede helft van het werkingsjaar.

 

 

President Godelieve Laureys stak de deelnemers aan de 'Keuvel-Zoom' digitaal een hart onder de riem. "Indien er al koudwatervrees zou bestaan tegenover elektronische vergaderingen, is het zaak die te overwinnen." Contacten op afdelingsniveau onderhouden, is volgens haar cruciaal in deze coronaperiode "om de vaart in de door corona vrij zwaar geraakte Orde te behouden".

Onlineconcert in Brabant-Oost

Een onlineconcert, dat waren we als alternatief voor een 'gewone' afdelingsvergadering-met-lezing nog niet eerder tegengekomen. Het gewest Brabant-Oost sloot aan bij een kerstconcert van het harmonieorkest Sint-Jozef uit Kaalheide-Kerkrade (Nederland) om de donkere dagen wat gezelliger te maken. Wie de uitvoering op 20 december gemist heeft, kan het concert beluisteren en bekijken op de webpagina van het gewest. 45 minuten plezier. Aan het eind van het concert hoort u het kerstverhaal 'Twas the Night before Christmas' van Clement Clarke Moore, in een vertaling van gewestpresident Brabant-Oost en VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx.

 

 

Princevriend-dichter

En natuurlijk dichten Princevrienden er ook nog altijd naar hartenlust op los in deze coronatijd. Uit de afdeling Tienen bereikte ons een gedicht over huidhonger van voormalig stadsdichter Gui Nijs. Hij stelt ons gerust en geeft ons moed: alles komt goed!

Huidhonger

Ik wil niet langer het verlangen verlengen
om elkeen te voelen en aan te raken,
om ieders huidwarmte te proeven.
Harder dan ooit hecht ik aan mijn geliefden.
Liefkozingen hielden mij in balans, afgesloten
van de wereld vallen kleine gestes weg.

Ik hou een tête-à-tête met de muren, praat
uitvoerig met mezelf en voel elk woord
galmen in de lege kamers van mijn huis.
Lijstjes aanleggen geeft me rust, op papieren
to-dolijsten afstrepen, intense voldoening.

Solitair of solidair zijn, het laat me filosoferen.
Nooit werd mij duidelijker wat belangrijk is:
de wereld stopt niet met draaien als ik iets mis.
Ik beleef het als een uitgelezen moment voor
de loutering in mijn verwaterde levensstijl.

Het positieve van de situatie geeft me moed.
Er komt een dag dat ik opnieuw gulzig kan zijn,
dat ik mijn huidhonger mag stillen.
Dan komt alles weer goed.

Gui G. Nijs
Erestadsdichter Tienen