Bijeenkomst afdeling met lezing Pierre Theunissen

Beschrijving
Online bijeenkomst. Belgische invasieplannen in de 19e eeuw.

Koning Leopold II van België en zijn aanvalsplan op Nederland

 

Koning Leopold II van België (1835-1909), de tweede koning der Belgen, is één van de meest markante vorsten uit de Belgische geschiedenis en is 112 jaar na zijn dood nog steeds omstreden omwille van zijn mensonwaardige Congopolitiek. Toch groeide België in de 19e eeuw mede dankzij Leopolds grenzeloze ambitie en doorzettingsvermogen uit tot één van de meest welvarende landen ter wereld. Heel wat van de bouwinitiatieven van Leopold zijn tot op vandaag bewaard gebleven. Denk aan de Triomfboog van het Jubelpark in Brussel, de Koninklijke Serres van Laken, het onlangs volledig gerenoveerde Afrikamuseum in Tervuren en de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende.

In het boek “Reizen met Leopold” van de Belgische journalist Kris Clerckx wordt o.a. beschreven hoe Leopold als kroonprins in 1854 plannen smeedde voor een militaire aanval op Nederland. De stukken waarop Clerckx zich baseert liggen in het Koninklijk Huisarchief van het Koninklijk Paleis in Brussel. In een verloren en vergeten gewaande doos (“D20”) bevinden zich een aantal documenten, die betrekking hebben op deze plannen. Enkele jaren geleden was ik in de mogelijkheid ter plekke deze archiefstukken te bestuderen in wat genoemd wordt het “Goffinetarchief”.  Ze geven een beeld van het vermetele plan van de jonge kroonprins, dat uiteindelijk niet gerealiseerd is. Waren zijn plannen wel geslaagd, dan zou de landkaart van de  Lage Landen er waarschijnlijk heel anders uitgezien hebben….

Vervolgens richtte Leopold II zijn aandacht en energie op Afrika en werd hij in 1885 de stichter en soeverein bezitter van de Onafhankelijke Vrijstaat Congo, het latere Belgisch Congo.

Pierre Theunissen

  

Een activiteit van

De afdeling Heerlen is een betrekkelijk jonge afdeling binnen het genootschap, opgericht in 1991.

Praktisch
Type activiteit: 
Voordracht
Wanneer: 
donderdag, 6 mei, 2021 - 19:30