ORDE VAN DEN PRINCE AFDELINGEN HALEN IN INTERNETUITZENDING ALLES UIT DE KAST

Beschrijving
ORDE VAN DEN PRINCE AFDELINGEN HALEN IN INTERNETUITZENDING ALLES UIT DE KAST

Hoe komt een zeldzame 17de eeuwse Assendelfter kast uit de Zaanstreek, gedecoreerd met rijke Bijbelse voorstellingen, begin april 2021 -via Parijs- terecht in het Musée Benoit-De-Puydt, een Fransvlaams museum-pareltje in Bailleul/Belle (Regio Hauts de France)? 
De afdeling Rijsel/Lille van de Orde van den Prince geeft maandagavond 12 april 2021 digitaal een inkijkje hoe kleinere musea -via een succesvolle geldinzamelingsactie— cultureel erfgoed een nieuw thuis biedt. De lotgevallen van dit museum annex curiositeitenkabinet, vrijwel volledig verwoest tijdens Wereldoorlog 1, staan mede centraal in de tweede internet-tv-uitzending van de OvdP-afdeling Hulst (Zeeuws-Vlaanderen).

In deze internet-uitzending komen de volgende onderwerpen aan de orde: 
het Slauerhoff-jaar met o.a. een muzikale bijdrage van Eléonor en Gerry de Mol, de gedichtenbundel Mens Tot Mens (Ronny Herman), Marc Buise gidst ons in het Land van Saeftinghe langs verdronken kerkhoven. Veronique De Tier, dialectoloog bij het Instituut voor de Nederlandse Taal en Erfgoed Zeeland, snijdt aardappelen taalkundig open. Tevens aandacht voor het nieuwe boek van de Stichting Nederlandse Dialecten/Onze Taal: ‘Wie Zegt Wat Waar’. De heren Sas jr. en sr. belichten samen de taalkundige spraakverwarring tussen Nederland en Vlaanderen als het gaat om oude- en jonge jenever. En we besteden -met dank aan de bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen- aandacht aan het Taalmaatjes-project. Annelien Hamelink vertelt hoe ze de Braziliaanse Costa do Naseimento de Bokx helpt met de Nederlandse taal. Samen bezoeken ze Yara, de groente en fruitwinkel van Shadi Hanouti. Zijn gezin is Syrië ontvlucht en ze bouwen nu in Terneuzen een nieuw leven op.  

De live-internet-tv-uitzending van maandagavond 12 april 2021, mogelijk gemaakt door Jouw Event Partners (Kloosterzande), begint om 19.30 uur. (digitale inloop 19.00 uur). Iedereen kan deze uitzending desgewenst volgen via www.jepstudios.nl/ordevandenprince. Door simpelweg op deze link te klikken kan men de uitzending direct bekijken op het beeldscherm. 

Presentator van deze uitzending is Pol Van de Vijver.

Een activiteit van

23 oktober 1970: oprichting van de afdeling Hulst - (Zeeuws)-Vlaanderen. De afdeling heeft een rijke geschiedenis.

Praktisch
Type activiteit: 
Voordracht
Wanneer: 
maandag, 12 april, 2021 - 19:30