BUURTAAL met Miet Ooms in de zoom

Beschrijving

Deze activiteit is uitgesteld tot 23 juni. Verdere info volgt.

Miet Ooms stelt zich voor:
Na mijn wetenschappelijke carrière als woordenboekredacteur werd ik freelance vertaler en taaldocent. Zo leerde ik weer op een heel andere manier omgaan met en kijken naar mijn eigen moedertaal. Sinds 2006 ben ik vertaler Duits en Engels -> (Belgisch-)Nederlands Sinds 2015 breng ik de taalvariatie in het Nederlands in kaart op taalverhalen.be

Miet Ooms geeft spreekbeurten, doet taalkwizzen, vraagt om nieuwe bijdragen via haar website: https://taalverhalen.be/taalvertellers/miet-ooms/ .  

Over het boek Buurtaal (zie ook deze link):

Overzicht 
Het boek Buurtaal begint met een kort overzicht van de geschiedenis van de Nederlandse standaardtaal in zowel Nederland als Vlaanderen. Hierin wordt ook ruimschoots aandacht besteed aan taalvariëteiten als dialecten, tussentaal en de cultuurverschillen tussen Vlaanderen en Nederland. Daarna volgt een inventaris van de verschillen tussen Vlaanderen en Nederland in zaken als uitspraak, woorden, woordvorming en grammatica.

Praktische gids 
Het hoofdstuk Praktische gids: wat doe je voor welke doelgroep geeft een handreiking hoe het beste met die verschillen omgegaan kan worden om miscommunicatie te voorkomen. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen Vlamingen die met Nederlanders communiceren, Nederlanders die dat met Vlamingen doen en Vlamingen en Nederlanders die met Vlamingen én Nederlanders communiceren. Met name die laatste groep reflecteert de communicatiesituatie binnen onze Orde.

Een activiteit van

EXTRA-MUROS, een speciale afdeling voor Prince-vrienden uit het buitenland – en overige belangstellenden.

Praktisch
Type activiteit: 
Voordracht
Wanneer: 
woensdag, 2 juni, 2021 - 20:00