Hulst

23 oktober 1970: oprichting van de afdeling Hulst - (Zeeuws)-Vlaanderen. De afdeling heeft een rijke geschiedenis. Zo is het de tweede afdeling van de Orde van den Prince in Nederland en de derde afdeling buiten Vlaanderen.

De doelstellingen van de Orde zijn verwoord in de Keure die in 2019 is gemoderniseerd.

De afdeling Hulst - (Zeeuws)-Vlaanderen komt bij elkaar iedere derde maandag van de maand (minus de zomermaanden) in de Reynaertstad. Leden van de afdeling participeren in diverse cultureel-literaire en multimediale projecten. Die lopen uiteen van o.a. filmprojecten, (historische) boekpublicaties tot en met gedichtenbundels. Reguliere bijeenkomsten worden afgewisseld met excursies (met name in Vlaanderen) en voorstellingen die in het teken staan van de Nederlandse taal en cultuur.

De afdeling Hulst - (Zeeuws) -Vlaanderen presenteert de circa 40 leden een rijk palet aan uiteenlopende activiteiten die een duidelijke cultureel-sociale meerwaarde hebben voor de grensregio.

Sinds 2018 is de afdeling gejumeleerd met de afdeling Heerlen. In het najaar van 2017 hebben de twee afdelingen een bezoek gebracht aan Georgië waar de afdeling Heerlen in Tbilisi een leerstoel Neerlandistiek steunt. Jaarlijks brengen de twee afdelingen een bezoek aan elkaar. In 2020 verwelkomt de afdeling Hulst de leden van de afdeling Heerlen in Zeeuws-Vlaanderen.

De afdeling informeert leden en belangstellenden o.a. via twitter (@OvdpHulst en @OvdPTaalCultuur) en via Facebook (@ovdp.hulst  en @OvdPNederlandseTaalenCultuur)

 

Hulst is een afdeling van Oost- en Zeeuws-Vlaanderen

Bijeenkomst:
derde maandag van de maand 19.30 uur
Bijeenkomsttelefoon:
Adres:
Restaurant Het Bonte Hert
Markt 12
4561 EB Hulst
E-mail:
Bankrekening:
Rabobank NL70 RABO 0150732430
NT&C project:
Ondersteuning Poëziewedstrijd Anton van Wilderode
Stichtingsdag: 23-10-1970
Aantal leden: 39

Agenda: 

2020 21 dec

De magie van taal vloeit op maandagmiddag 21 december 2020 -tijdens de eerste internet-tv-uitzending van de Orde van de Prince- naadloos over in internationale  cultuurhistorische vergezichten, die uitmonden in kleurrijke thema’s van grensoverschrijdende bestuurlijke samenwerking, archeologie, folkzang, rap, klassieke oudheid enz…

De live-internet-tv-uitzending van maandagmiddag 21 december, mogelijk gemaakt door Jouw Event Partners (Kloosterzande), begint om 16.00 uur. Iedereen kan deze uitzending desgewenst direct volgen via www.jepstudios.nl/ordevandenprince. Door simpelweg op deze link te klikken kan men de uitzending direct bekijken op het eigen beeldscherm.

 

Terugblik: 

2021 12 apr

De werken van scheepsarts J.J. Slauerhoff zijn in het jubileumsjaar 2021 als een blauwe draad verweven in de tweede internet-uitzending (12 april 2021) van  de afdeling Hulst (Zeeuws-Vlaanderen). Meer dan 2000 geinteresseerden konden o.a. genieten van de muzikale bijdrage van Eléonor en Gerry de Mol. Zij hebben een aantal gedichten van deze dichter/auteur uit het interbellum muzikaal vertaald en zijn repertoire via de nieuwe CD ‘Geen Zorgen voor Morgen’, mede met steun van Poeziecentrum Gent en de Vlaamse Unesco Commissie, voor een nieuw publiek toegankelijk gemaakt. 

Nieuws: 

Een mooi voorbeeld van interregionale samenwerking tussen Vlaanderen en de provincie Zeeland! Nooit eerder vertoonde beelden van het Zwin uit de middeleeuwen gebaseerd op onderzoek van de Universiteit Gent! Havens zoals Sluis, Monnikerede, Hoeke, Damme en Brugge behoorden ooit tot dé tophavens in het toenmalige Europa. Maar de Zwingeul verzandde en de Zwinhavens verdwenen. 

 

Marleen Willebrands, auteur van het bekroonde Excellente Kookboek, is op woensdagmiddag 24 februari (15.00 uur) de hoofdgast in een nieuwe live-internet-uitzending vanuit Kloosterzande. 

Wat heeft het Plioceen (meer dan 3 miljoen jaar geleden) te maken met uw Orde van den Prince? Het antwoord krijgt u binnenkort. Uw eigen beeldscherm geeft op maandagmiddag 21 december (2020) 16.00 uur het antwoord. 

 

Beeld je even in: Je bent een anderstalige tiener en je wil jouw Nederlands wat bijschaven door een spannend boek te lezen. Je dwaalt tussen de rekken van de bibliotheek, maar het enige wat je vindt zijn boeken over draken, prinsessen en sprekende dieren. Wat nu?
Dit is de realiteit waarin steeds meer anderstalige jongeren zich bevinden. Ze voelen zich gedemotiveerd om te lezen in het Nederlands omdat de verhalen op hun niveau te kinderachtig zijn en hen niet interesseren. Daarom ontwikkelden Thibaut Duthois, Robbe Pessemier en Nikolaas Mergan uit Vlaanderen een handboek literatuur: Overhaald. Want, zo menen zij: Het bevorderen van lezen en leesplezier gaan hand in hand.
Het literatuurhandboek bestaat uit 15 korte verhalen waaraan telkens een kant-en-klaar didactisch luik gekoppeld is op drie verschillende niveaus.

Verlies jezelf
Overhaald wil leerlingen uit het beroepsonderwijs of met een anderstalige achtergrond aan het lezen krijgen. Want je kúnt jezelf echt verliezen in verhalen en boeken: Het handboek, dat in eerste instantie een scriptie was voor een bachelorstudie, maar inmiddels een eigen leven is gaan leiden, staat vol literaire teksten die de interesse van leerlingen zal opwekken. Maar ook willen de makers dat de leefomgeving van deze leerlingen in hen gaat geloven. ‘We hebben tijdens de onderzoeksfase van onze bachelorproef namelijk veel gehoord dat deze doelgroep niet zou willen lezen of dit niet zou kunnen. Uit onderzoek bij de leerlingen bleek echter dat zij wél graag lazen maar dat er onvoldoende taalmateriaal bestond op hun niveau,’ aldus het team Overhaald.