Keulen

Keulen, de eerste sprong over de grens.

De Afdeling Keulen, opgericht in 1967 als allereerste afdeling buiten Vlaanderen.

In het buitenland merk je pas echt hoe belangrijk en moeilijk het is cultuur en vooral je moedertaal te onderhouden. Je spreekt dagelijks de taal van het land, ook de voor kinderen wordt de taal van het land, ten laatste bij schoolbegin, de belangrijkste taal. Het NOB (Nederlands Onderwijs Buitenland) probeert de families hier toch bij te helpen.

Wij willen het gebruik van de Nederlandse taal en de cultuur van de lage landen bevorderen in Duitsland. Zo hebben we ook banden met het instituut voor Neerlandistiek aan de universiteit Keulen, Fachverein Niederlandistik (overkoepelende vereniging van Docenten Nederlands in Duitsland), de NOB scholen in Keulen en Bonn en andere verenigingen met banden naar Nederland en België. (Deutsch-Niederländische Gesellschaft, Freunde des Belgischen Hauses, Vlamingen in de Wereld en het „BelgienZentrum“ van de universiteit Paderborn).

We hebben ook jarenlang een beroepsschool (Paul-Julius-Reuter Berufskolleg) te Aachen  ondersteund bij meerdere filmprojecten. De laatstejaars “handel”, met als vreemde taal Nederlands, maken ieder jaar een film in samenwerking met scholen uit Nederland en België.

De leden van de afdeling Keulen, zowel Nederlanders, Vlamingen als één Nederlands sprekende Duitser verwelkomen u graag op één van de zes jaarlijkse vergaderingen.

Bovendien hebben we nog véél meer te bieden, namelijk:

Keulen

Het is altijd een stad geweest met goede verbindingen met steden uit Nederland en Vlaanderen. Zo was Keulen in de 16de eeuw een belangrijk toevluchtsoord voor, vooral kunstenaars maar ook andere mensen die om economische, politieke of godsdienstige redenen uit de Nederlanden moesten vluchten.

Dit is de reden waarom Joost van den Vondel in Keulen is geboren en waarom Pieter-Paul Rubens er 10 jaren van zijn jeugd heeft doorgebracht. Ook is Jan Rubens, de vader van Pieter-Paul Rubens er in de “Sankt-Peter Kirche” begraven.

Bezienswaardigheden

Keulen is vooral bekend om zijn Kathedraal de Kölner Dom, het carnaval en de kerstmarkt maar het heeft nog veel meer te bieden. Zo zijn er de 12 romaanse kerken, een historisch stadhuis uit de 14de tot 16de eeuw. De raadstoren werd tussen 1988 en 1995 nieuw versierd met 124 beelden van bekende Keulse figuren (o.a. ook Joost van den Vondel en Pieter-Paul Rubens).  Er zijn vele musea: het Ludwig museum voor moderne Kunst en het Wallraf-Richarts museum voor klassieke kunst, verder het Romeins-Germaans museum dat zich momenteel, wegens de modernisatie van zijn eigen gebouw, met beperkte tentoonstellingen in het Belgisch huis bevindt.

Keulen is ook een internationale stad met 25 partnersteden uit de hele wereld, o.a ook Rotterdam, Luik en Lille. En er is nog meer….

U ziet het, Keulen is altijd een bezoek waard en voor meer informatie kan u bij het bestuur en de leden terecht.

e-mail: ovdp_afdeling_keulen@outlook.de

Keulen is een afdeling van Buitenland

Bijeenkomst:
6 vergaderingen per jaar volgens planning
Bijeenkomsttelefoon:
02238/8040
Adres:
Bistro 48
Cäcilienstr. 48
50667 Köln
Bankrekening:
Gijsbertha Huisman-Hoen Kreissparkasse Köln Konto 1312037935 BLZ 37050299 IBAN: DE43 3705 0299 1312037935
NT&C project:
1. Jaarlijks: Ondersteuning leerlingen van het 'Paul-Julius-Reuter-Berufskolleg' bij het maken van een drietalige film (Nl-D-Fr) - 2. Nederlandstalige boeken in bibliotheek van Keulen en Frechen
Stichtingsdag: 07-11-1967
Aantal leden: 14

Agenda: 

Activiteiten enkel zichtbaar voor leden.

Terugblik: 

2020 12 feb

Voordracht door de heer Johan Beke, Voorzitter Vlaams Instituut voor Zuidelijk Afrika. Hij sprak over Zuid-Afrika: -  regenboognatie, werkelijkheid of utopie?
Het ging over geschiedenis, apartheid en de actuele situatie.

Nieuws: 

Nieuws enkel zichtbaar voor leden.