Afdelingsactiviteit

Beschrijving

Kevin Absillis, hoofddocent moderne Nederlandstalige letterkunde van de Universiteit Antwerpen, spreekt over zijn onderzoek naar de wisselwerking tussen de internationale strijd tegen slavernij en de opkomst van het flamingantisme.

Hij zal ons inwijden in de politieke en culturele context en de invloed van dit abolitionisme op de Vlaamse Beweging in de 19de eeuw.

In aansluiting op de lezing van Johan Vanhecke (21 september), legt Kevin Absillis een link naar het werk van Hendrik Conscience en de verbeelding van de ‘etnische ander’ in de negentiende eeuw, met name in de romans ‘Batavia’ en ‘De hut van Onkel Tom’.

Het wordt een avond die ons het nodige inzicht zal verschaffen om vanuit het verleden van de Vlaamse Beweging de huidige problematiek rond racisme en de anti-migratie politiek beter te begrijpen.

Het verhaal over het abolitionisme sluit aan bij wat Kevin Absillis aan het publiceren is in het tijdschrift Wetenschappelijke tijdingen, deel 1 is hier te lezen (deel 2 verschijnt elk ogenblik):

https://www.foliomagazines.be/artikels/het-slechte-geweten-van-vlaanderen

Bio : 

Kevin Absillis (1980) is als hoofddocent moderne Nederlandstalige letterkunde en algemene literatuurweten­schap verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Onderzoeksthema's die hem tegenwoordig in beslag nemen zijn literatuur & Vlaamse natievorming, diversiteit en culturele verbeelding, en uitgeverijgeschiedenis. Hij is eveneens beheerder van het aan de Universiteit Antwerpen verbonden Hugo Clauscentrum.

In 2009 verscheen de handelseditie van zijn proefschrift: Vechten tegen de bierkaai. Over het uitgevershuis van Angèle Manteau (1932–1970). Met Katrien Jacobs redigeerde hij Van Hugo Claus tot hoelahoep. Vlaanderen in beweging, 1950–1960 (2007), met Jürgen Jaspers en Sarah van Hoof De manke usurpator. Over Verkavelingsvlaams (2012) en met Sarah Beeks, Kris Lembrechts en Georges Wildemeersch De plicht van de dichter. Hugo Claus en de politiek (2013) en met Kris Humbeeck en Janneke Weijermars De grote onleesbare. Hendrik Conscience herdacht (2016).  Hij publiceert voorts geregeld in wetenschappelijke tijdschriften alsook in dag­- en weekbladen. Met Wendy Lemmens vezorgde hij in 2016 de kritische uitgave van Felix Timmermans' Pallieter en in 2018 de kritische editie van Hugo Claus' roman De verwondering. 

Momenteel werkt hij aan de monografie: 'Links, rechts! Een geschiedenis van de Vlaamse cultuuroorlogen' (werktitel). 

Een activiteit van

't Wit Lavendel is een afdeling met leden uit Antwerpen en omgeving. We hechten veel belang aan amicitia en tolerantia, evenals aan de promotie van de Nederlandse taal en cultuur in de meest brede zin van het woord.

Praktisch
Type activiteit: 
Voordracht
Plaats: 
Hof van Liere
Wanneer: 
dinsdag, 19 oktober, 2021 - 19:30
Prijzen
Deelname lid: inbegrepen
Deelname partner: 40.00
Deelname externen: 40.00
Prijs maaltijd: inbegrepen
Prijs vegetarische maaltijd: inbegrepen