De geschiedenis van de Koningin Elisabethwedstrijd - Katelijne Boon

De geschiedenis van de Koningin Elisabethwedstrijd

Terugblik

’t Wit Lavendel vergaderde alweer fysiek op de gekende locatie, met inachtneming van de maatregelen.. zo kwam men àl onze gsm’s scannen.. Er was een mooie opkomst van 28 deelnemers.

Na een “eerste woord” door Karel van Kesteren, werd smakelijk gegeten (zonder maskers..)

Hubert Helraeth neemt de honneurs waar (onze voorzitter was verhinderd) en doet een aantal dienstmededelingen ivmKerstfeest en uitstap naar Dusseldorf (22-24 april 2022)

De geschiedenis van de Koningin Elisabethwedstrijd,

Wie kon deze beter brengen dan Katelijne Boon, die deze wedstrijd al sinds 2008 presenteert.

In 1937 besloot Koningin Elisabeth van België haar vioolleraar Eugène Ysaÿe te eren met een wedstrijd die ondertussen wereldwijd gekend is als een van de meest veeleisende en gemediatiseerde wedstrijden ter wereld. 

Katelijne Boon verkende de geschiedenis van de Koningin Elisabethwedstrijd en nam ons u mee achter de schermen in een bevlogen stijl en met ontzettend veel leuke en interessante weetjes. Ze deelde anekdotes, haalde herinneringen op aan legendarische laureaten (met filpjes) en zorgde ervoor dat we perfect voorbereid zijn om in 2022 de tweede editie van Koningin Elisabethwedstrijd voor cello te volgen. Want helaas was er geen wedstrijd in 2021.

Vele aanwezigen zullen daar waarschijnlijk op ingaan, mogelijk ter plaatse (indien er plaats is en het mag..) en anders via televisie. Terzijde weze opgemerkt dat men zich steeds kandidaat kan stellen om een deelnemer thuis onderdak te geven.

Wim Aerts won een CD met de cello-opnamen de door haar werd “verloot”.

Er volgde nog een intens halfuurtje met vragen en de avond werd afgsloten met een “laatste woord” over muziek. (zie onderaan)

Katelijne Boon studeerde Germaanse Talen aan de KULeuven. In haar eerste licentie specialiseerde ze in de computerlinguïstiek. Nadat ze haar studies in 1988 afsloot, kwam ze als wetenschappelijk medewerkster terecht op de Ufsia. Hier ontwikkelde ze een tijdlang software voor het universitaire onderwijs. Daarna begon ze te werken als informatieverantwoordelijke bij papierhandel AVA.

Het combineren van deze verantwoordelijkheden samen met haar huwelijk en vier opgroeiende kinderen deed Boon besluiten om een tijd lang haar te focussen op kortere projecten, onder andere als stemregisseur en freelancesopraan bij het Vlaams Radio Koor en verschillende muziekensembles. Ze was onder meer enkele jaren voorzitster van de raad van bestuur van het blazersensemble I Solisti del Vento.

Sinds 2001 is ze aan de slag als programmamaakster en -presentatrice, onder meer bij de radiozender Klara (o.a. De Ambassadeurs en De Liefhebber). Verder is ze ook bekend door haar presentatie van de Koningin Elisabethwedstrijd. In 2008 maakte ze hier haar debuut door de editie zang te presenteren.

In oktober 2019 presenteerde ze de ceremonie ter gelegenheid van de achttiende verjaardag van kroonprinses Elisabeth van België.

(Bron : Wikipedia)

Dirk van Bogaert

 

Het laatste woord :

Violen trillen

De tijd staat stil 

wanneer de klank ter wereld komt

En wij op haar golven 

drijven naar de horizon.

De klank van de stilte 

wordt alleen verzacht

Als de violen trillen 

in de nacht.

De noten kraken 

en mijn woord verstomt

Wanneer Euterpe mijmert

En haar langgerekte snikken 

mij ter ore komt.

Muziek geeft ons vandaag 

een glimp van de Eeuwigheid

Die ergens op ons wacht

 

Pomerio 26 okt 2018

Een activiteit georganiseerd door: 

't Wit Lavendel is een afdeling met leden uit Antwerpen en omgeving en behoort tot het gewest Schelde-Mark dat volgende afdelingen omvat:

Kort

Plaats: 
Hof van Liere, Prinsstraat te Antwerpen
Wanneer: 
dinsdag, 16 november, 2021 - 19:30
Beschrijving: 

                                                                      Foto © KU Leuven - Rob Stevens

De geschiedenis van de Koningin Elisabethwedstrijd,

Wie kan deze beter brengen dan Katelijne Boon, die deze wedstrijd al sinds 2008 presenteert.

In 1937 besloot Koningin Elisabeth van België haar vioolleraar Eugène Ysaÿe te eren met een wedstrijd die ondertussen wereldwijd gekend is als een van de meest veeleisende en gemediatiseerde wedstrijden ter wereld. 

Spreker: 
Katelijne Boon