Meise

De afdeling Meise ontstond in 1972 als een “spin-off” van de afdeling Vilvoorde die uit haar voegen barstte. Hoewel technisch in Meise, verbindt zij ook mensen uit Wemmel, Grimbergen, Wolvertem, Kapelle op den Bos, Oppem, Vilvoorde, enzovoort.

Met onze 30+ leden, en hun partners, komen we elk jaar een 10-tal keer samen, in afwisselend “open” en “besloten” bijeenkomsten (mét en zonder partners).

Elk van die samenkomsten is een warm en fijn moment, waar we niet alleen samen gezellig tafelen maar je bovendien iets kan opsteken en onderling prettig gedebatteerd wordt. Onze avonden zijn steeds levendig, uitdagend, inspirerend, verfrissend én reflectief, in een informele en open stijl.

De grote thema’s zijn het uitdragen van onze taal en cultuur, maar ook al het andere dat onze maatschappij hier en nu beïnvloedt.

Inzake “cultuur” deden we bijvoorbeeld al verschillende liveconcerten met een jazzcombo, of een sopraan of een ensemble, en ook woordoptredens met Warre Borgmans en slam-dichteres Carmien Michels.

Als pure “taal”-activiteit organiseren we elk jaar een (erg gezellig) literair salon, het ene jaar al lichtvoetiger dan het andere.  Dat kan met sprekers van buitenaf (Johan Op de Beeck, Maarten Inghels) of met input van onze eigen leden.

Maar dat we ook allerlei andere onderwerpen interessant vinden blijkt uit onze lange lijst van (opnieuw zowel interne als externe) diverse voordrachten en uit onze jaarlijkse daguitstap in de lente. Bij wijze van kleine selectie : De achtergrond en oorzaak van de financiële crisis in 2008, Het leven van Markies de Lafayette, R&D in de farmaceutische sector, Artificial intelligence, de Belgische filmindustrie, Internet of Things, Onderzoeksjournalistiek en de Panama Papers, de Europese vakbond, het reisverslag van Shackleton, enzovoort, enzovoort.

Met onze daguitstappen in de lente gingen we al naar Belgische wijndomeinen en de stad Luik, naar de stad Gent en met een bootje op de Leie naar Latem, of naar de Dossin Kazerne in Mechelen en een ontdekkingstoer door het vernieuwde stadscentrum.

Maar onze grootste fierheid is toch wel ons OKAN-project, waar wij, als leden, ons persoonlijk inzetten, enkele uren op afgesproken dagen per jaar, om in gesprek te gaan met OKAN-jongeren in Vilvoorde. Dit zijn een 30-tal tieners die vanuit alle werelddelen net aangekomen zijn in België en vóór in te stappen in het regulier onderwijs opgevangen worden in Onthaal-Klassen Anderstalige Nieuwkomers (OKAN).

Wij luisteren naar hun verhalen en hun dromen, vertellen over onze samenleving en geven tips over hoe je hier dingen kan bereiken of studeren. We gaan met hen eens naar de markt om Nederlands te oefenen, of we tafelen gezellig en proeven van hun internationale kookkunsten. Of we gaan, in de kerstperiode, luisteren naar hun (soms erg smiley) eigentijdse versie van het kerstverhaal, dat ze zelf geschreven hebben. Dit persoonlijk engagement brengt ons allen dichterbij elkaar, ook onze leden.

Heb je interesse om meer te vernemen? Neem dan zeker eens contact op met de voorzitter. Je kan ook gewoon eens komen kijken. En we hebben ook bijzondere junior-statuten.

 

Meise is een afdeling van Brabant-West

Bijeenkomst:
derde donderdag/vrijdag van de maand om 20u00 op do./ 19u30 op vrijdagen
Bijeenkomsttelefoon:
Adres:
Hotel Abbey (voordien 't Wit Paard)
Kerkeblokstraat 5
1850 Grimbergen
NT&C project:
OKAN Beroepenweek TechnOv school Vilvoorde
Stichtingsdag: 30-09-1972
Aantal leden: 28

Agenda: 

Activiteiten enkel zichtbaar voor leden.

Terugblik: 

Activiteiten enkel zichtbaar voor leden.

Nieuws: 

Agenda april 2021

Initieel was op donderdag 22 april onze eerste fysieke bijeenkomst sinds Corona gepland : buiten, voor een wandeling met gids(en) - coronaproof - door het beeldenpark van het Middelheimmuseum.

We maken bij de afdeling Meise geen verslagen van elke bijeenkomst. Het moet plezant blijven, en de afwezigen hebben altijd ongelijk. Om u toch een idee te geven hoe zo’n jaarwerking eruit ziet, een overzicht van de activiteiten voor het werkjaar 2018-2019.