Video over vriendschap, pijn en vreugde wint Princetrofee voor taal

Ondanks de bizarre coronatijd is de vijfde editie van de Princetrofee voor taal, die wordt georganiseerd door de afdeling Graafschap Loon, doorgegaan. Klassen van de derde graad van het secundair onderwijs in de brede regio Hasselt namen deel aan deze taalwedstrijd. De vereiste presentatievorm was een filmpje in YouTube-formaat van maximaal drie minuten, dat door een verzorgde en stijlvolle Nederlandse taal moest ondersteund worden.

Negen inzendingen mochten onze juryleden bekijken, herbekijken en beoordelen. Het opgelegde thema 'Vrienden en Vriendschap' sprak de deelnemers erg aan. Getuige hiervan enkele titels van inzendingen: 'Een ode aan de vriendschap', 'Waar zit ge nu?' en 'De overkant'.

Op onze webstek www.de-prince-trofee-voor-taal.com wordt verduidelijkt hoe de afdeling Graafschap Loon met de Princetrofee voor taal bij onze studerende jeugd wil promoten dat zij op een originele manier bezig zijn met verzorgde en stijlvolle taal.

Winnaar

De leerlingen van SJIB 05 (Sint-Jozefinstituut Bokrijk) kunnen met de hoogste eer hun schooljaar afsluiten. Zij maken in 'Is de definitie genoeg?' duidelijk dat vriendschap pijn en vreugde is, een lach en een traan, maar dat zij ook helpt de pijn te verzachten. Dit alles in een stijlvolle Nederlandse taal en een originele presentatie.

De wereldklassen (WK HA en  WK HZ van het GO!) krijgen een speciale vermelding omwille van hun grote inzet en energiek enthousiasme waarmee zij door middel van tekeningen en teksten ons duidelijk maken wat vriendschap voor hen betekent.

 

 

Prijs

De geplande workshop op 5 mei met Maud Vanhauwaert (Woordkunst) moest jammer genoeg geannuleerd worden omwille van de sluiting van de scholen. De winnende groep ontvangt wel het pas verschenen boek van Maud 'Het stad in mij', een prachtig vormgegeven, kleurrijk boek waarin Mauds kijk op poëzie wordt weergegeven.

En zo blikken we vooruit naar volgend schooljaar om deze traditie verder te zetten want onze jeugd bepaalt de toekomst van onze mooie Nederlandse taal.

 

Vera Vanbekbergen
Coördinator NT&C Graafschap Loon