Diplomatie in Europa en in de wereld bij de Prince-Academie

Hoe werkt de Europese Unie? Hoe pakken op wereldniveau diplomaten geopolitieke problemen aan? Dat zijn de twee vragen die centraal staan op de laatste twee paneldebatten van de Prince-Academie dit najaar. In beide debatten komen prominente en zeer ervaren topdiplomaten aan het woord. Schrijf je dus snel in en blokkeer de dinsdagavonden 21 november en 12 december in je agenda.
 

Europese diplomatie

Op dinsdag 21 november gaat het paneldebat over diplomatie in Europa. Een onbekende wereld voor veel mensen.

Thomas Lambert is Belgisch diplomaat en momenteel ambassadeur van België in het Groothertogdom Luxemburg. Hij heeft als speciale missie de voorbereiding van het Belgische voorzitterschap van de Europese Raad in 2024. Hij is tevens Princelid van de afdeling Luxemburg.

Wepke Kingma was onder andere plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger bij de Europese Unie en ambassadeur in Berlijn.

Jaap de Zwaan, oud-diplomaat, emeritus professor Recht van de Europese Unie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en oud-directeur van instituut Clingendael, zal het debat tussen de beide sprekers leiden.

Het panelgesprek begint om 20.00 uur.

De analyse die Europa-correspondent Jan Werts, lid van de afdeling Brussel-Zavel, onlangs schreef over de uitdagingen waar Europa voor staat, is een goede voorbereiding op het panelgesprek.

 

Multilaterale diplomatie

Op dinsdag 12 december staan de grote geopolitieke problemen centraal. Het debat zal gaan over de Verenigde Naties, de Wereldhandelsorganisatie, het IMF, de OESO, de NAVO. Een uiterst actueel thema in de woelige wereld van vandaag!

Ed Kronenburg werkte onder andere als directeur van het kabinet van de secretaris-generaal bij de NAVO, als secretaris-generaal op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en als ambassadeur in Parijs en Beijing. Hij wordt geregeld uitgenodigd om op de Nederlandse televisie en radio als deskundige op te treden.

Johan Verbeke was onder andere werkzaam als Belgisch ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Hij werkte ook als permanent vertegenwoordiger en ondersecretaris-generaal bij de Verenigde Naties. Recent was hij nog directeur-generaal van het Egmontinstituut (Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen), een onafhankelijke non-profit-denktank in Brussel, gewijd aan interdisciplinair onderzoek.

Maarten Vidal zal het gesprek leiden. Hij is coördinator grensoverschrijdende samenwerking Nederland-België in het departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken van de Vlaamse overheid. Voorheen was hij beleidssecretaris bij de Taalunie.

Het panelgesprek begint om 20.00 uur.

Meer praktische informatie over de paneldebatten is te vinden op de website van de Prince-Academie.
 

Vorige lezingen en paneldebatten

Heb je de vorige sessies gemist? Je kunt ze nog terugkijken.
 

Babbelboxen

Natuurlijk worden er ook dit najaar regelmatig babbelboxen met studenten Nederlands aan buitenlandse universiteiten georganiseerd. De studenten, die over het algemeen verrassend goed Nederlands spreken, gaan een-op-een in gesprek met een lid van de Orde van den Prince. Voor de studenten is het een goede manier om hun Nederlands te oefenen. Voor de Ordeleden levert het eigenlijk altijd een interessant gesprek op.

Doe mee en schrijf je in voor een gesprek met studenten uit Boedapest op 4 december, 20:00 uur.
 

Koude, natte winteravonden?

Ook als het stormt, regent, hagelt of sneeuwt, biedt de Prince-Academie een prachtige en interessante invulling van je avond. Je hoeft niet naar buiten, maar je logt in bij de Prince-Academie. Het is heel eenvoudig: je krijgt een paar uur van te voren een link toegestuurd waar je alleen maar op hoeft te klikken. Tot ziens bij de Prince-Academie!
 

Mieke Langenberg-Tissot van Patot
Lid van de werkgroep Prince-Academie en secretaris van de afdeling Den Haag

 

Terug naar de PrincEzine (op de website)? Klik hier.