In memoriam Jos Wilmots (Limburg I)

Emeritus professor taalkunde (UHasselt) Jos Wilmots werd in 1982 lid van de afdeling Limburg I. Hij was tientallen jaren actief met neerlandistiek in zowel zijn afdeling, het gewest als het Presidium. Twee maanden geleden kreeg hij nog een huldeboek vanwege zijn bijdrage aan de internationale neerlandistiek.

 

 

Jos was initiatiefnemer van de Internationale Zomercursus Nederlandse Taal en Cultuur voor buitenlandse universiteitsstudenten en professoren. De overheid steunde zijn initiatief met studiebeurzen voor cursisten uit Centraal- en Oost-Europa. Jos leidde en organiseerde de zomercursus vijfendertig keer in de periode 1971 tot 2005. Het was een intensieve cursus van drie weken met honderd deelnemers uit meer dan twintig landen. Jos schreef ook het succesrijke leerboek Voor wie Nederlands wil leren.

In samenhang met zoveel jaren zomercursus bouwde Jos een netwerk op van oud-studenten en universitaire collega-neerlandici. Hij is voor hen de 'academicus intimus'. Dit netwerk is gebruikt door zijn afdeling Limburg I en in verscheidene andere afdelingen, zonder het gewest Limburg te vergeten. Als dank voor zijn betekenis in de neerlandistiek voor Centraal- en Oost-Europa werd hij in 2003 vereerd met het doctoraat honoris causa van de universiteit van Olomouc in Tsjechië. Dit was een terechte bekroning. Zijn zomercursus, en de ruime gevolgen ervan, waren een mijlpaal.

Voor de Orde van den Prince is het slechts één mijlpaal. Zo was Jos, als trouwe deelnemer aan onze maandelijkse bijeenkomsten, een eminente hofdichter. Hij schreef met het hoofd in de wolken en de voeten op de grond. In zijn treffende metrische verzen toonde hij zich als genadige en schalkse observator van ons dagelijks bestaan.

Onvergetelijk zijn ook de door hem geïnspireerde meerdaagse uitstappen. Een hoogtepunt was, bijvoorbeeld, onze tocht naar Limburg an der Lahn. We werden er aangemoedigd tot een gewetensonderzoek door een sprekende, aloude afbeelding van de zeven hoofdzonden. Een halve dag later vernamen we in de burchten van het geslacht Oranje-Nassau hoe deze familie haar vermogen inzette ter ondersteuning van de dynastieke ambities van haar Princetelg.

Zijn serene uren wijdde Jos aan het schrijven van proza. In 2016 verscheen van zijn hand het pareltje Felix Timmermans z’n Pallieter 1916 - 100 jaar. Tot ons erfgoed behoren Pallieter en Marieke die met hun drieling in de huifkar vanuit Lier de wijde wereld intrekken. Hij was een onvoorwaardelijke bewonderaar, maar toonde zich toch een minutieuze analist. Daardoor stimuleerde hij onze blijvende aandacht voor dit wondermooie, aardse sprookje.

Zeer recent, namelijk in 2019 en 2023, hebben we nog twee guitige pennenvruchten van zijn hand geoogst. Ze waren bestemd voor leden van de Orde en voor cursisten van de seniorenuniversiteit van UHasselt. Het gaat om boekjes van respectievelijk 248 en 178 pagina’s. De titels luiden Terugblik/Vooruitzicht en Vlaanderen lichtvoetig doorgelicht maar met de nodige sérieux.

Beste Jos, tot zover reikt een lepel herinneringen. We zullen u missen in lengte van jaren.

Wim Van Looy
Afdeling Limburg I

 

Op de website van de Prince-Academie heeft vicepresident Jan Van Daele ook een In memoriam geschreven. Hierin wordt uitgebreid ingegaan op de grote rol die Jos Wilmots heeft gespeeld in de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN).

Gewestpresident Limburg Peter Lepez sprak op de begrafenis van Jos Wilmots. De tekst is te vinden onderaan dit artikel.

Taalexpert Miet Ooms, lid van de afdeling Leuven-Arenberg, heeft Jos Wilmots recentelijk geïnterviewd voor haar podcast-documentaire Kinderen van het ABN.

 

Terug naar de PrincEzine (op de website)? Klik hier.