Zesde kaderdag: hoe zit het met dit en dat mag toch niet?

Het woord kaderdag staat niet in de laatste editie van mijn papieren Van Dale Woordenboek. Maar de definitie zou kunnen luiden: kaderdag (binnen de Orde van den Prince): 'een bijeenkomst die tot doel heeft om bestuursleden en aspirant-bestuursleden van afdelingen te informeren over de rol die zij (gaan) vervullen, en de verschillende taken die hierbij komen kijken'. De redactie nam een kijkje op de zesde kaderdag eerder deze maand.
 

Het was de eerste onder het nieuwe Dagelijks Bestuur (DB). Qua opbouw en verloop leek de dag op eerdere kaderdagen, al viel mij op dat nadrukkelijk ook toekomstige bestuursleden uitgenodigd waren om deel te nemen. Toen ik zelf in 2018 als bestuurslid zo’n dag volgde, was dat niet zo.
 

Welkom en inleiding

Vaste waarde Caroline Quaegebeur van het secretariaat ving de deelnemers bij aankomst op. Zij had de dag perfect georganiseerd. President Ruud Hagenouw verwelkomde de 24 deelnemers hartelijk. Bij wijze van inleiding van deze dag lichtte hij de bestuurlijke structuur van de Orde toe. Heel kort kwam ook het beleid (onder andere de nieuwe statuten) ter sprake.

 

De sprekers en organisatoren. Vicepresident en DB-lid Jan Van Daele (Prince-Academie en ICT), voormalig algemeen secretaris Hilde Adriaenssens, DB-lid Marinel Gerritsen (NT&C), DB-lid Ruud Hendrickx (communicatie) en secretariaatsmedewerker Caroline Quaegebeur.

LSD

Daarna gaf Hilde Adriaenssens, die als voormalig algemeen secretaris de rol van facilitator op zich had genomen, aan wat de achterliggende gedachte bij de dag was. Ze vatte die samen met de afkorting 'LSD': luisteren, samenvatten, doorvertellen. Oftewel, het is de bedoeling dat de deelnemers aan het eind van zo’n dag naar huis gaan met een duidelijk beeld: 'Wat heb ik gehoord vandaag en waar kan ik iets mee voor de afdeling.' Ze onderstreepte de autonomie van de afdelingen en wees erop dat een actieplan kan dienen als leidraad om vorm te geven aan die autonomie.
 

NT&C

Marinel Gerritsen, portefeuillehouder NT&C in het DB, gaf een uitvoerige toelichting bij de NT&C-werking: de NT&C-projecten en de ondersteuning ervan (inclusief de aanvraagprocedure). De deelnemers waren onder de indruk van het aantal projecten: 423 projecten in 2022/2023, waarvan 272 interne en 151 externe projecten, is niet mis! Ze gaf ook praktische tips voor de selectie en ontvangst van sprekers op afdelingsvergaderingen. Ze kreeg heel wat vragen en reacties, onder andere over ledenwerving via de NT&C-projecten en over de 'vergoedingen' van de sprekers.

 

 

Prince-Academie en website

Jan Van Daele, vicepresident en portefeuillehouder Prince-Academie en ICT in het DB, gaf achtergrondinformatie over 'zijn' Prince-Academie en bij de website. Hij riep de deelnemers op zich in te schrijven bij de Prince-Academie om de Zoom-lezingen te kunnen volgen en om mee te doen met de babbelboxen (digitale taaloefensessies voor buitenlandse studenten Nederlands). Hij besprak de mogelijkheden die de afdelingspagina’s op de website bieden. Ook belichtte hij de verschillen tussen de publiekspagina's en de delen van de website die uitsluitend toegankelijk zijn voor de leden (zoals de adressenlijst).

De twee andere aanwezige leden van het DB, Katharina Putzeys (penningmeester) en Ruud Hendrickx (interne communicatie, PrincEzine en Noord & Zuid), gaven hun toelichting in kleine kring, aan de tafels.

 

 

Vijf groepjes

Na de plenaire inleidingen werden er vijf groepjes gevormd, die van tafel naar tafel verhuisden. Daar gingen de deelnemers in gesprek met de DB-leden. Zo werd er gesproken over de tijdschriften Noord & Zuid (misschien duur maar wel hét visitekaartje van de Orde) en PrincEzine (een vernieuwde aanpak: meer vooruitkijken, minder achterom), over de website (de opleidingen van de webredacteurs, de samenwerking tussen webredacteur en secretaris in de afdelingen, het belang van het gebruik van rechtenvrije foto’s op de website), over het promoten van de Prince-Academie, over het Huishoudelijk Reglement, over de rol van de gewestpresidenten, over het belang van 'over het muurtje te kijken' en dus gebruik te maken van het recht om ook de bijeenkomsten van andere afdelingen te bezoeken, over de hoogte van de contributie en het moment van het innen ervan.

Kortom, precies die vragen werden gesteld en besproken die oorspronkelijk aanleiding waren om kaderdagen te organiseren. Vragen die ook op bijeenkomsten vaak aan DB-leden worden gesteld: 'Hoe zit het met...', 'Maar dat mag toch niet', enzovoorts.
 

Compliment

Het doel van een kaderdag is om de deelnemers inzicht te geven in de werking van de Orde en om ervaringen uit te wisselen. Die doelstellingen zijn zeker gehaald. En de mooiste opmerking – eentje die er echt uitsprong – was dat een van de deelnemers zei dat ze dankzij deze dag het gevoel had gekregen tot een groter geheel te horen, deel uit te maken van een organisatie, en niet alleen maar lid te zijn van een afdeling. Hetgeen beaamd werd door haar tafelgenoten. Een groter compliment hadden de deelnemers niet kunnen geven…
 

Marianne van Scherpenzeel
Lid redactie PrincEzine

 

Terug naar de PrincEzine (op de website)? Klik hier.