Acht NT&C-projecten ondersteunen taalverwerving Nederlands

De afgelopen maand werden maar liefst acht NT&C-projecten gehonoreerd door het Dagelijks Bestuur. Alle acht beogen ze anderstaligen te helpen Nederlands te leren en de Nederlandse en Vlaamse cultuur beter te leren kennen.

Vier projecten ondersteunen het leren van Nederlands in het buitenland, meestal aan vakgroepen Nederlands van universiteiten in het buitenland (Bratislava, Ljubljana en Tbilisi) en één aan een project in Zuid-Afrika. De vier andere projecten ondersteunen de verwerving van het Nederlands in Nederland en Vlaanderen.

 

Opleiding Nederlands Universiteit van Ljubljana (Slovenië)

Afdeling: Den Haag
Toegekende subsidie: 185 euro

 

Het primaire doel van het project is om een band op te bouwen tussen de opleiding Nederlands aan de universiteit van Ljubljana, onderdeel van German Studies, en de afdeling Den Haag. Daartoe worden door de leden vier verschillende activiteiten ondernomen.

Ten eerste organiseren zij in het kader van de Babbelboxen van de Prince-Academie Zoomgesprekken tussen leden van de afdeling en de studenten Neerlandistiek van deze universiteit. Daardoor kunnen de studenten hun Nederlands oefenen en aan de leden vragen stellen over de Nederlandse taal en cultuur.

Ten tweede verzorgen leden een 'Haagse dag' voor studenten Neerlandistiek uit Ljubljana die in het kader van Erasmusuitwisselingen of onderzoek een tijdje in Nederland zijn. Op deze dag maken zij kennis met de cultuur met een grote C van den Haag (Mauritshuis, Panorama Mesdag) en met die met een kleine c (bezoek aan het centrum, Nederlandse lunch). Daarnaast worden de studenten uitgenodigd voor een afdelingsavond en krijgen zij daar de gelegenheid iets over hun studie Neerlandistiek te vertellen. De afdeling gebruikt een deel van de aangevraagde subsidie voor de bekostiging van deze activiteiten voor de studenten.

Een deel van de subsidie maakt het docente Nederlands Anita Šrebnik mogelijk actueel studiemateriaal Neerlandistiek aan te schaffen. Tot slot wordt de subsidie gebruikt om deze docente op soortgelijke wijze te ontvangen als de studenten wanneer zij in het voorjaar 2024 voor onderzoek naar Den Haag komt. De docenten en studenten kunnen tijdens hun bezoek bij leden van de afdeling logeren. Leden nemen actief deel aan de organisatie van de activiteiten.

 

Steun aan Afdeling Neerlandistiek Comenius universiteit Bratislava

Afdeling: Keerbergen
Toegekende subsidie: 700 euro

 

Het project, dat al loopt vanaf de oprichting van de Vakgroep Nederlands in Bratislava in 1996, beoogt studenten en docenten Neerlandistiek van de Comenius Universiteit Bratislava in Vlaanderen én Bratislava te ondersteunen. De afdeling Keerbergen levert al bijna dertig jaar een belangrijke bijdrage aan de professionalisering van de opleiding: zij organiseert onderzoeks- en studieverblijven van docenten en studenten in Vlaanderen, legt contacten voor hen met culturele en universitaire instellingen in Vlaanderen, draagt bij aan de taalverwerving Nederlands van de studenten door babbelboxen en initieert discussies over actuele onderwerpen.

Het project subsidieert in diezelfde lijn een drietal activiteiten:

  • Bekostiging van reiskosten van docenten die lezingen en workshops in Keerbergen gaan geven over de basisuitrusting van een neerlandicus in Slowakije, de uitdagingen van taaltechnologie en Chat GPT in de lespraktijk en wat een vertaler/tolk neerlandistiek heden ten dage moet weten.
  • Ontvangst Erasmusstudenten in de afdeling en excursies met hen in Vlaanderen.
  • Sponsoring van drie handboeken die docenten voor hun bachelor-studenten schrijven. 

Leden van de afdeling Keerbergen participeren zeer actief in de ontmoetingen met studenten en docenten van de vakgroep in Bratislava, zowel digitaal (babbelboxen) als in vivo (zoals logeren, eten, museumbezoek en helpen bij onderzoeksmateriaal ).

 

Docentschap aan de Ilia State University in Tbilisi (Georgië)

Afdeling: Heerlen
Toegekende subsidie: 500 euro

 

De afdeling Heerlen van het gewest Limburg verwierf een subsidie van 500 euro voor het project Ondersteuning studie Nederlandse Taal in Georgië, docentschap DNT aan de Ilia State University in Tbilisi. De afdeling heeft al meer dan twintig jaar contact met dit centrum voor de Neerlandistiek. Er zijn al tal van wederzijdse bezoeken geweest. Er is maandelijks contact met de universitair docente Nederlands aldaar, Nino Phakadz. Zeven leden hebben frequent e-mailcontact met studenten van het centrum.

De subsidie wordt ten eerste gebruikt om twee studenten van het Centrum voor de Nederlandse Taal en Cultuur van de faculteit Arts and Sciences van de Ilia State University in Tbilisi te laten deelnemen aan de zomercursus voor studenten Nederlands extra muros in Gent in 2024. Op de website van de Taalunie staat een verslag van de zomercursus 2023. De afdeling faciliteert de deelname aan de cursus door een tegemoetkoming in de reiskosten. Zonder deze hulp zou deelname niet mogelijk zijn.

Ten tweede wordt de subsidie gebruikt om de twee studenten na afloop van de zomercursus een programma van drie dagen aan te bieden dat verzorgd wordt door de leden van de afdeling Heerlen. In dit programma is veel aandacht voor spreekvaardigheid Nederlands en kennismaking met de Nederlandse cultuur. Alle leden van de afdeling zijn betrokken bij de ontvangst van de studenten.

 

Born in Africa - Grote wedstrijd over spreekwoorden voor kinderen

Afdeling: Westkwartier
Toegekende subsidie: 325 euro

 

De subsidie wordt ingezet om een taalactiviteit te subsidiëren van de organisatie Born in Africa, een vereniging zonder winstoogmerk die zich inzet voor educatie van kinderen in sociaal-economisch achtergestelde wijken rond Plettenberg Bay, Zuid-Afrika. In 2024 organiseren zij een wedstrijd onder deze kinderen waarin hun kennis over de betekenis van spreekwoorden wordt getoetst. De kinderen worden van tevoren uitgebreid voorbereid op de wedstrijd. De subsidie wordt ingezet om de kosten van de voorbereiding en de wedstrijd (zoals drukkosten van de spreekwoorden, vervoer naar de wedstrijdlocatie en prijzen) te betalen.

Leden van de afdeling Westkwartier zijn actief betrokken bij de activiteiten van de Stichting Born in Africa, onder andere omdat zij peetouder van deze kinderen zijn en hen bezocht hebben.

 

Benefietconcert OKAN Heilige Familie Ieper

Afdeling: Westkwartier
Toegekende subsidie: 150 euro

 

De afdeling Westkwartier gebruikt de subsidie om de organisatie van een benefietcongres te steunen, dat op 16 maart 2024 in de Sint-Jacobskerk in Ieper plaatsvindt. De opbrengsten van het concert worden gebruikt om meer financiële ruimte te creëren voor het onderwijs aan OKAN-leerlingen in de Heilige Familie Ieper (SMSI). De opbrengst gaat integraal naar hun OKAN-steunfonds.

Het bestuur van de afdeling is via persoonlijke contacten nauw betrokken bij de organisatie van dit project. Omdat ook vele andere organisaties uit de regio het benefietconcert sponsoren, is er een gerede kans de Orde onder hen bekend te maken en potentiële leden te benaderen.

 

Taalkamp zomervakantie en bijkomende culturele activiteit voor OKAN-leerlingen

Afdeling: Diest
Toegekende subsidie: 1.500 euro

 

De afdeling financiert met de subsidie verschillende activiteiten van de 55 OKAN-leerlingen van KSDiest. In de eerste plaats betaalt de afdeling samen met vzw Intro een deel van het OKAN-vakantiekamp dat eind augustus 2024 wordt georganiseerd. De ervaring leert dat de taalvaardigheid Nederlands van OKAN-leerlingen tijdens de lange zomervakantie sterk achteruitgaat. Daardoor beginnen OKAN-leerlingen weer op achterstand in het nieuwe schooljaar.

Om dit te voorkomen worden in Diest al zes jaar OKAN-kampen georganiseerd waarin kinderen vlak voor de start van het nieuwe schooljaar een intensief bad Nederlandse taal en cultuur krijgen: muziek en theatervoorstellingen bezoeken, samen koken en eten, sporten, dansen en fietsen. De afdeling Diest heeft een aparte OKAN-commissie die de communicatie met KSDiest onderhoudt en zorgt dat leden en de leiders van het kamp elkaar informeren. De afdeling participeert ook actief in de opzet, inhoud en organisatie van deze kampen. Een deel van de subsidie wordt gebruikt voor materialen en de uitstapjes tijdens het kamp.

In de tweede plaats wordt de subsidie gebruikt voor drie excursies met de OKAN-leerlingen. Met de circa veertig oudste leerlingen gaan leden van de afdeling in maart 2024 naar het Vlaams en federaal parlement en met alle leerlingen (55) gaan ze in mei naar de theatervoorstelling 'Dag vreemde man' en in juni op tweedaagse excursie naar Brugge. Het doel van de excursies is de OKAN-leerlingen kennis te laten maken met verschillende aspecten van de Vlaamse cultuur en ze makkelijker in Vlaanderen te laten integreren. De subsidie wordt gebruikt voor het vervoer van de leerlingen naar de locatie van de excursies, kaartjes voor het theater en voor de overnachting in Brugge.

 

Leesproject ROC Nijmegen 2024

Afdeling: Nijmegen
Toegekende subsidie: 179,89 euro

 

Het doel van het aangevraagde project is laaggeletterde leerlingen van ROC Nijmegen tot lezen te stimuleren. Daartoe zijn vier leesbijeenkomsten met achttien leerlingen georganiseerd waar Pleegkind van Claire Keegan (Uitgeverij Nieuw Amsterdam) onder begeleiding van de Princeleden Ad Foolen en Marja Begheyn wordt gelezen. Zij bereiden de 'lessen' ook voor. De subsidie wordt gebruikt om de boeken aan te schaffen. De korting van tien procent die de afdeling van de boekhandel krijgt, wordt gebruikt voor een traktatie op de laatste bijeenkomt.

Laaggeletterdheid is een vast aandachtspunt van de afdeling Nijmegen. In het werkjaar 2022-2023 zijn Taalambassadeurs bij een bijeenkomst over dit onderwerp te gast geweest en een van de leden van de afdeling, Maria van den Muysenbergh, heeft in november 2023 een lezing gegeven over laaggeletterdheid als probleem in de medische communicatie. Met het onderhavige project zet de afdeling Nijmegen haar betrokkenheid bij dit actiepunt van de Orde voort.

 

Uitbreiding van de bibliotheek van EOA Maastricht, NOVO-College

Afdeling: Maastricht
Toegekende subsidie: 250 euro

 

Het doel van het project is om leerlingen van het NOVO-College, Eerste Opvang Anderstaligen te Maastricht, te helpen snel Nederlands te leren. Dit gebeurt onder andere door voor hun bibliotheek boeken te kopen die passen bij het leesniveau van de leerlingen en door deel te nemen aan een projectdag op de school in de Kinderboekenweek (oktober 2024).

 

Lopend werkjaar

Op dit moment is er nog 9.433,11 euro over voor NT&C-projecten in dit werkjaar. Aanvragen kunnen ingediend worden tot uiterlijk 31 mei 2024. Zorg ervoor dat ze  ruim voor aanvang van het project ingediend zijn en houd er rekening mee dat er circa zes weken zit tussen het moment van binnenkomen bij de portefeuillehouder NT&C van het DB en de uitslag.

De aanvraagformulieren, criteria van beoordeling en de verantwoordings­formulieren zijn te downloaden op onze website.

Neem voor mee informatie contact op met de NT&C-coördinator van je afdeling, je gewestelijke NT&C-coördinator of ondergetekende.

 

Marinel Gerritsen
Portefeuillehouder NT&C

 

Terug naar de PrincEzine (op de website)? Klik hier.