Nieuw lid Rik Van Cauwelaert: correct taalgebruik dwingt respect af

Het nieuwe Princelid van Pajottenland, Rik Van Cauwelaert, nog voorstellen, is - in Vlaanderen althans - niet echt nodig. Voor de goede orde: hij was journalist, is nog steeds politiek commentator en als dusdanig zeer aanwezig in de media. Maar naast die politieke interesse, houdt hij ook van taal. En daar vertelde hij ons graag het een en ander over.

In maart 2024 werd Rik Van Cauwelaert lid van de Orde van den Prince. "De Orde is voor mij geen onbekende. Ik ken ze al van in mijn jeugd: mijn vader was lid. Mijn overleden broer was ook lid, de weduwe van mijn broer is het nog steeds. Mijn buren en goede vrienden, beeldhouwer Michel Janssens en zijn echtgenote Veerle, overtuigden me om lid te worden. Tot voor kort had ik weinig vrije tijd. Deelnemen aan de vergaderingen zat er toen niet in. En ik vond het een beetje sneu om alleen maar op de ledenlijst te staan en verder weinig actief te zijn. Maar nu is er meer ruimte en dus ben ik ook effectief lid geworden."

Taal

Rik Van Cauwelaert begon zijn professionele carrière als fotograaf, werd daarna sportjournalist, dan journalist, hoofdredacteur en later ook directeur van Knack. Tegenwoordig is hij politiek columnist bij de krant De Tijd. Taal was en is dus tijdens zijn hele carrière zijn werkinstrument. "Taal is inderdaad voor mij zeer belangrijk. Ik besteed er dan ook veel aandacht aan. En dan heb ik het niet alleen over het functionele van taal, want dat is evident. Onze taal is ook bijzonder mooi, kijk maar even naar al onze dichters. En taal neemt een belangrijke positie in de maatschappij in."

Respect

Correct taalgebruik dwingt respect af, stelt Rik Van Cauwelaert. "Vandaar dat ik me, net als vele anderen, erger aan de onzorgvuldigheid waarmee sommigen tegenwoordig omgaan met onze taal. Vergeet niet dat ik nog kom uit de tijd dat er ABN-kernen waren. Daarenboven was mijn familie betrokken bij de Vlaamse Beweging. De Nederlandse taal ligt me dus na aan het hart. Dat slordige taalgebruik komt waarschijnlijk door het vele sms’en en het whatsappen. Ik weet ook wel dat taal verandert, sommige woorden verdwijnen, andere komen erbij, die vind je zelfs terug in de Van Dale. Ik wil nu ook niet zo ver als de Fransen gaan, die voor elk woord een nieuw Frans woord uitvinden. Dat is echt niet nodig. Maar de grammaticale vorm van taal wijzigt niet, die moet je dus blijven respecteren. En dan maak ik graag een kanttekening: ik merk dat nieuwkomers een grote zorg aan de dag leggen voor een correct taalgebruik. Dat doet plezier, het is een mooie vorm van integratie."

Dan toch een voorzichtig optimisme op gebied van taal? "Oh, ik ben van nature een pessimist, want dat is het aangenaamst: ofwel krijg je gelijk, ofwel komt er een blijde verrassing. En in dit geval denk ik dat er een blijde verrassing komt!"

Boeken

Met deze belangstelling voor taal is het niet verwonderlijk dat Rik Van Cauwelaert ook een bibliofiel is. Het gedrukte woord neemt in zijn woning een ruime plaats in. Klassiekers uit de literatuur, werken over geschiedenis, over politiek, biografieën en autobiografieën… Een passie die mee gevoed wordt door zijn echtgenote, Trees Stubbe. Zij was jarenlang samen met Johan Devroe de bezielster van veilinghuis 'The Romantic Agony' - ondertussen Arenberg Auctions - gespecialiseerd in zeldzame boeken, handschriften en incunabels.

Muziek

En om met welluidende klanken af te sluiten: Rik Van Cauwelaert houdt ook bijzonder veel van muziek. "Ik ben voorzitter van Terra Nova Collective, dat gedirigeerd wordt door Vlad Weverbergh. Het collectief brengt vooral vergeten klassieke muziek van de Lage Landen uit de achttiende en het begin van de negentiende eeuw." En daarmee zijn we opnieuw bij de Lage Landen beland.

 

Chris Vermuyten
Lid van de redactie van PrincEzine

 

Foto boven het artikel: copyright Standaard Uitgeverij.

 

Terug naar de PrincEzine (op de website)? Klik hier.