Voor bijna 5.000 euro aan NT&C-projecten gehonoreerd

Op de valreep van het werkjaar 2023-2024 kwam een grote hoeveelheid aanvragen binnen, acht van de 36 die dit werkjaar zijn ingediend. De aanvragen bestrijken veel verschillende terreinen van de Nederlandse taal en cultuur: steun aan de verwerving Nederlands van anderstalige nieuwkomers, VMBO'ers en studenten Nederlands in Bratislava, leesbevordering en valorisatie van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de toegepaste taalwetenschap.

 

Taalbad en excursies voor OKAN-leerlingen (Beveren en Sint-Niklaas)

Afdelingen: Heerlijkheid Beveren en Land van Waas en Dendermonde 2
Toegekende subsidie: 750 euro

Beide afdelingen ondersteunen activiteiten voor leerlingen van 12 tot 18 jaar van de OKAN-scholen van Portus Berkenboom (Sint-Niklaas) en Koninklijk Atheneum (Beveren). Het gaat daarbij vooral om activiteiten die hen helpen hun Nederlands te verbeteren en kennis op te doen over de Vlaamse cultuur. Zij krijgen een taalbad Nederlands, bezoeken voor hun integratie belangrijke instanties als het stadhuis en de bibliotheek en worden geholpen met hun beroepskeuze. Het onderwijs wordt zowel klassikaal als in praktijkopdrachten gegeven. NT&C-coördinatoren, voorzitters en Princeleden van de afdelingen bezoeken soms de klassen en gaan mee naar de instanties. De subsidie wordt onder andere gebruikt voor de aanschaf van boeken, communicatiekaarten (suggesties voor gespreksonderwerpen bij de lessen Nederlands), bekostiging van museumbezoek, de organisatie van workshops en een kooksessie met de ouders van de kinderen om het vertrouwen van hen te wekken.

 

ZING-ZANG-ZONG

Afdeling: Voorkempen
Toegekende subsidie: 500 euro

Het primaire doel van het project ZING ZANG ZONG is om kinderen van 4 tot 18 die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen, spelenderwijs Nederlands te leren en kennis te laten maken met de Vlaamse culturele waarden. Dit gebeurt onder andere door met hen liedjes in eenvoudig Nederlands te zingen. Op dit moment telt het kinderkoor 85 leden. Er wordt niet alleen gezongen, maar ook gezamenlijk gemusiceerd: kinderen leren noten lezen en mogen kiezen welk instrument ze willen bespelen. Er worden regelmatig concerten gegeven, iets wat de verbondenheid tussen kinderen uit heel verschillende achtergronden stimuleert. Het koor wordt geleid door professionele musici die ook de muzieklessen geven. Al deze activiteiten doen de musici vrijwillig, waardoor deelname voor de kinderen gratis kan zijn. ZING-ZANG-ZONG is onlangs een onderdeel geworden van de Academie voor Gemeenschapsonderwijs in Antwerpen.

Niet alleen de kinderen krijgen een onderdompeling in de Nederlandse taal en de Vlaamse cultuur, ook de ouders zijn bij het project betrokken. Het secundaire doel van het project is de ouders Nederlands te leren. Als de kinderen zingen of muziekles hebben, kunnen hun ouders Nederlandse les volgen en hun Nederlands oefenen met moedertaalsprekers van het Nederlands, onder andere leden van de Orde van den Prince.

De bezielers van ZING-ZANG-ZONG hebben op een afdelingsvergadering een lezing gehouden. Daardoor zijn leden zeer gemotiveerd de concerten van de leerlingen te bezoeken en als vrijwilliger mee te werken met de lessen Nederlands van de ouders.

De subsidie wordt gebruikt om guitaren, een digitale piano en een koperen blaasinstrument te kopen voor de muzieklessen en de begeleiding van het koor.

 

Zomerkampen Berenhuis

Afdeling: Limburg 1
Toegekende subsidie: 300 euro

De subsidie wordt gebruikt om bij te dragen aan de activiteiten van het Berenhuis in Heusden-Zolder. Deze organisatie werkt in het kader van het 27e artikel van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens dat stelt: "Iedereen heeft het recht om te genieten van Kunst en Cultuur." Daartoe organiseert het Berenhuis in de zomervakantie kampen voor kinderen met een andere thuistaal dan Nederlands. Door activiteiten als sporten, spelletjes en uitstapjes worden de kinderen ondergedompeld in de Nederlandse taal en cultuur. De afdeling maakt deze activiteiten mogelijk door maaltijden, spelmateriaal, boeken, vervoerskosten en een eindcadeau te cofinancieren. Leden van de afdeling organiseren een Benefietconcert voor het Berenhuis, geven boeken en werken mee aan de feestelijke afsluiting van het kamp.

 

Echte verhalen uit het VMBO

Afdeling: ’t Sticht
Toegekende subsidie: 350 euro

Het doel van het project is om de mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid van leerlingen uit de eerste klas van het VMBO (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) te verbeteren en daarmee tegelijkertijd hun empathisch vermogen en zelfvertrouwen te vergroten. De methode die daarvoor wordt gebruikt is het interview. Leerlingen krijgen eerst een interviewtraining en gaan elkaar daarna interviewen. Elke leerling is beurtelings interviewer en geïnterviewde. De interviewer maakt een verhaal en een tekening van wat de geïnterviewde heeft verteld. Beide worden in een boekje gebundeld en tijdens een feestelijke bijeenkomst aan ouders en genodigden gepresenteerd. Bij de begeleiding van het proces wordt en passant aandacht besteed aan de grammatica van het Nederlands. De subsidie wordt ingezet voor de financiering van de interviewtraining, het materiaal voor het maken van het verslag en de feestelijke bijeenkomst. Leden nemen deel aan voorbereidingsgesprekken met de leerkracht, helpen mee in de klas, zitten in de jury, helpen met de bundeling van de verhalen en de tekeningen en zijn aanwezig op de feestelijke presentatie.

 

Servische studenten Nederlands naar zomercursus Leuven (juli-augustus 2024)

Afdeling: Land van Waas en Dendermonde 1
Toegekende subsidie: 480 euro

De afdeling Land van Waas en Dendermonde 1 ondersteunt al jaren de afdeling Nederlands van de universiteit van Belgrado. Deze subsidie wordt gebruikt om Milica Milovanović en Aleksandra Dodić, beiden gevorderde studenten Nederlands aan de universiteit van Belgrado, de zomercursus Florquin aan de Katholieke Universiteit Leuven te laten volgen. Daarnaast organiseert de afdeling een dagexcursie met hen (onder andere bezoek aan een abdij en een tentoonstelling) waarin zij hen nader laten kennismaken met de Vlaamse cultuur en Cultuur en ze de gelegenheid geven hun Nederlands te oefenen.

De leden van de afdeling zijn sterk betrokken bij de organisatie van het bezoek van de studenten. Zij hebben voor, tijdens en na hun verblijf Zoomgesprekken met hen over hun verblijf in Vlaanderen en verzorgen de excursie. Daarnaast heeft de afdeling contact gelegd met de afdelingen in Leuven met het verzoek de twee studenten ook daar tijdens hun verblijf op te vangen. De subsidie wordt gebruikt om het cursusgeld en de huisvesting van de twee studenten te betalen. De studenten hebben beloofd voor PrincEzine een stuk over de zomercursus en hun verblijf in Vlaanderen te schrijven.

 

De Voorleestoer, editie 11

Afdelingen: Land van Waas en Dendermonde 1 en 2
Toegekende subsidie: 1.500 euro

Het project is eenzelfde project als eerdere 'Voorleestoeren' in 2022 en 2023, die eveneens werden gesubsidieerd. De subsidie wordt gebruikt om voor 14-jarigen van alle scholen in Sint-Niklaas (1,854 leerlingen) een tour te organiseren langs bijzondere locaties waar auteurs voorlezen uit eigen werk. Uit ervaringen met lezingen van auteurs blijkt dat het voorlezen uit eigen werk het hoogtepunt van een lezing is en stimuleert tot verder lezen. Dat is wat de organisatoren van de voorleestoer 2024, die op 27 mei gehouden wordt, voor ogen hebben.

28 auteurs, 29 illustratoren en zo'n 100 vrijwilligers (vormgevers, striptekenaars, kunstenaars, bibliotheekmedewerkers en Princeleden) helpen mee er een gebeurtenis van te maken die de scholieren tot lezen stimuleert. Dit is al de 11e editie van de voorleestoer en in het verleden is die met groot enthousiasme ontvangen. Leerkrachten van de scholen zetten deze voorleesdag om in hun leerdoelen voor het vak Nederlands en andere vakken te behalen. De subsidie wordt gebruikt om de auteurs, illustratoren, vormgevers en striptekenaars te financieren.

 

Lezerscollectief

Afdeling: Princehof
Toegekende subsidie: 400 euro

De subsidie wordt gebruikt om professor An De Sutter, lid van de afdeling Gent Princehof, bij het Lezerscollectief een cursus te laten volgen tot leesbegeleider. Na afloop van die cursus mag zij via het Lezerscollectief groepen begeleiden bij het lezen, het zogenaamde samen lezen. Dat is een methode waarbij een leesbegeleider een verhaal voorleest aan personen die de tekst zelf voor zich hebben zodat ze kunnen meelezen tijdens het luisteren. Af en toe moeten zij ook zelf een stukje voorlezen. Deze methode zou mensen plezier in het lezen geven en hun niveau van het Nederlands verbeteren. An De Sutter gaat minstens twintig keer lezen met lagereschoolkinderen in een school gelegen in een wijk in Gent met een grote niet-Nederlands sprekende populatie.

 

Taal in beweging

Afdeling: Heerlen
Toegekende subsidie: 400 euro

Het doel van het project is tweeledig: bevorderen van de presentatie-, spreek- en taalvaardigheid van masterstudenten Nederlands én de missie van de Orde van den Prince onder aandacht brengen van docenten en studenten van de opleiding Nederlands aan de Fontys-hogeschool in Sittard. De masterstudenten zullen op de afdelingsbijeenkomst van 6 juni in tweetallen een presentatie houden waarin zij de opzet en resultaten van hun onderzoek op het gebied van de Toegepaste Taalwetenschap en didactiek uiteenzetten, analyseren en erover discussiëren met de zaal. In totaal zullen vier paren van masterstudenten een presentatie houden. Hun presentaties worden ingeleid door een lezing van hun docent en afgesloten met een lezing van een masterstudent over de discrepantie tussen taalnorm en taalwerkelijkheid. De vier presentaties van de tweetallen van masterstudenten worden door een docent van de Fontys-hogeschool en een lid van de afdeling Heerlen beoordeeld en voor de beste wordt een prijs uitgereikt.

Als afsluiting van de avond mogen alle aanwezige studenten een boek meenemen uit door de leden bijeengebrachte boeken. De subsidie wordt aangewend voor de organisatie van de avond (zaalhuur, beamer, katheder, microfoon, ontvangst docenten en studenten) en de prijzen.

Budget

Op dit moment is er nog slechts 114,21 euro over van het NT&C-budget 2023-2024. Dit bedrag wordt waarschijnlijk ingezet om een deel van een aanvraag die nog binnenkwam te honoreren. In het werkjaar 2024-2025 kunnen vanaf 1 september weer aanvragen voor NT&C-projecten worden ingediend. Neem voor mee informatie contact op met de NT&C-coördinator van je afdeling of gewest, dan wel met ondergetekende.

 

Marinel Gerritsen
Portefeuillehouder NT&C

 

Foto boven het artikel: leerlingen en musici van het ZING-ZANG-ZONG-project.

 

Terug naar de PrincEzine (op de website)? Klik hier.