Van Links naar Rechts en terug

Van Links naar Rechts en terug

 

De verbinding tussen de stad Antwerpen en de linker Scheldeoever was tot de jaren dertig van de vorige eeuw een ernstige uitdaging. Eigenlijk was er maar een manier om de Schelde over te steken: met de boot. Er waren twee veren: eentje dat ongeveer het traject volgde van het huidige veer (grosso modo van de boeienweide op LO naar het Steen), en een ander ongeveer een kilometer stroomopwaarts, dat vertrok van het spoorwegstation Antwerpen-Vlaams Hoofd en verbinding maakte met het station Antwerpen-Waas dat aan de Sint-Michielskaai lag. Geen van beide bestaat nog.

 

                                           Antwerpen-Vlaams Hoofd

 

           Antwerpen-Waas

 

U vraagt zich wellicht af: “Wat is de link met onze afdeling?”

 

Heel wat havenarbeiders waren afkomstig van Beveren, namen de trein naar Antwerpen-Vlaams Hoofd en namen dan het veer. Vergeet niet dat tot een eind in de jaren zestig, een niet onbelangrijk deel van de havenactiviteit zich afspeelde langs de Scheldekaaien.

Beveren (en het Land van Waas in het algemeen) was zo’n belangrijke leverancier van havenarbeiders, dat deze laatsten in Antwerpen zelfs hun eigen café hadden, het in ’t Stad wereldberoemde “Café Beveren” aan de Vlasmarkt. Het café bestaat nog steeds, en is zeer populair. Er staat trouwens een fantastisch Decap orgel dat nog altijd perfect werkt.

         Café Beveren

 

Via deze link naar een filmpje van ATV kan je kennis maken met het café, de cafébazin en het orgel: klik hier  Het is nog een echt volkscafé, waar het er op zaterdagavond behoorlijk levendig aan toe kan gaan.

 

De bouw van de twee Scheldetunnels in het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw heeft de communicatie tussen de twee oevers grondig veranderd en verbeterd. Voor de havenarbeiders was vooral de voetgangerstunnel (de Sint-Annatunnel) van groot belang: die kwam rechtstreeks aan de kaaien uit (en op 500m van hun stamkroeg…).

Over deze tunnel heb ik een filmpje gemaakt dat de oorsprong en bouw documenteert, en aantoont dat ook vandaag nog, deze tunnel van levensbelang is voor de verbinding tussen de twee Scheldeoevers. Klik hier