Trilogie over Nederlandse mariniers in Groenland, New York, Curaçao, Guadalcanal en Normandië tijdens WOII

Twaalf jaar heeft Ynskje Penning, historicus, schrijver, beeldhouwer en voormalig voorzitter van de afdeling Groningen, gewerkt aan haar trilogie over het lot van zeven Nederlandse mariniers in de Tweede Wereldoorlog. Haar vader was een van de twee die het overleefd heeft. Onlangs verscheen het laatste deel. Ynskje Penning schrijft artikelen over de Tweede Wereldoorlog voor Geschiedenis Magazine en krijgt komend jaar een column in dat tijdschrift.
 

De vader van Ynskje vertelde haar vroeger regelmatig over de oorlog die hij bijna zes jaar lang als marinier had meegemaakt. Ze leerde als kind Curaçao, Aruba, New York en Londen kennen door zijn ogen. De straten, de namen. Ook vertelde hij over Groenland en over de nomaden bij wie hij tijdens de oorlog tijd doorbracht. Om de verhalen geschikt te maken voor zijn dochter, haalde hij de verschrikkingen eruit of gaf ze een vriendelijke wending.
 

 

Overleven op zee

Ademloos luisterde Ynskje naar de verhalen van overleven op zee. Maar ook naar de bijzondere wereld van sneeuw en ijs, hoe mensen daar konden overleven en hoe ze met de natuur omgingen. De natuur die ze beschouwden als een vriend, die ze met zorg behandelden en waarvan ze niet meer namen dan nodig was.
 

Slag om het Hürtgenwald

De vader van Ynskje vertelde zijn dochter ook over de zware slag om het Hürtgenwald (de Eifel), die de Geallieerden door onkunde en mismanagement verloren en die aan tienduizenden jonge soldaten het leven heeft gekost. Een slag die vakkundig is weggemoffeld in het Ardennenoffensief, maar die daar eigenlijk niets mee te maken heeft.
 

Geschiedenis

Omdat de zeven mariniers verspreid over de hele wereld zijn ingezet, kreeg Ynskje Penning de kans naast hun persoonlijke en enerverende belevenissen ook de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog aldaar te behandelen. Zo ontstond een uniek tijdsbeeld van de tot nu toe in Nederland onbekende zeegeschiedenis van marine, koopvaardij en visserij, waar tienduizenden Nederlandse zeelieden gedwongen bij betrokken zijn geraakt. Ynskje Penning heeft geprobeerd haar boeken zo goed mogelijk te documenteren. Ze heeft daardoor onderzoek gedaan in veel van de plaatsen waar de zeven mariniers in de oorlog terechtkwamen.
 

Groot verlof

De zeven Nederlandse mariniers, die op Curaçao waren gedetacheerd, zouden op 1 september 1939 met groot verlof gaan. Maar op 28 augustus 1939 werd de mobilisatie afgekondigd. De mariniers werden gedwongen onder de wapenen te blijven tot minimaal een half jaar na het einde van de oorlog, of zolang de regering hun inzet nodig achtte. Aan al hun toekomstplannen kwam abrupt een einde.
 

Brief

Sergeant Frank van Yzerbergen werd gedetacheerd in het marinierskampement Savaneta op Aruba. Toen de oorlog uitbrak, wilde de Nederlandse regering in Londen contact blijven onderhouden met de overzeese gebiedsdelen in de West. Uit angst voor afluisteren door de vijand gebeurde dat per brief. Frank was een van de mariniers die de geheime Nederlandse regeringspost over de Atlantische Oceaan moest brengen. Hij deed de oversteek per konvooi en maakte de Slag om de Atlantische Oceaan in volle hevigheid mee.
 

Pearl Harbor

Door de Japanse aanval op Pearl Harbor raakte het neutrale Amerika betrokken in de oorlog. Sergeant Van Yzerbergen nam vervolgens ook Amerikaanse, Canadese en Britse regeringspost mee. Hij werd bedreigd, aangevallen, stortte neer op de onbewoonde oostkust van Groenland en werd op snelle, geheime missies gestuurd in bezet Europa.
 

Java

De andere mariniers overleefden de Slag in de Javazee, bereikten de kust van Java, trokken door de jungle, zagen kans een sampan te stelen en probeerden daarmee naar Australië uit te wijken. Bij toeval pikte een Australisch marineschip hen op. Ze werden ingelijfd bij de Royal Australian Marines en maakten de Slag in de Koraalzee mee.
 

Jungletrainingen

Op de Fiji-eilanden gaven de Nederlandse mannen jungletrainingen aan Amerikaanse mariniers. Ze kwamen in Amerikaanse krijgsdienst, landden met de US First Marines op Guadalcanal en raakten in een heftige strijd met de Japanners verwikkeld. In Noord-Afrika werden ze geïncorporeerd bij de Darby’s Rangers. Onder de legendarische generaal Patton gingen de Rangers als eersten aan land om Sicilië te veroveren op de 'macaroni’s' en de 'krauts'. Ze werden ook ingezet in Zuid-Italië, bij D-Day, Brest en Hürtgenwald.
 

Vrede

Begin mei 1945 was er opeens vrede, maar de oorlog woedde ondergronds én aan de oppervlakte nog vele jaren voort. In het laatste hoofdstuk van Overleven beschrijft Ynskje Penning hoe de mannen na de oorlog de vrijwel onmogelijke omslag naar vrede moesten zien te maken en welke impact de Koude Oorlog, het IJzeren Gordijn, de Hongaarse opstand, communistische spionage, infiltraties en liquidaties op hen hebben gehad.
 

Het eerste deel van de trilogie Overleven is in november 2019 aangeboden aan admiraal Kramer van de Koninklijke Marine.

 

OverlevenDrie delen: 1939-1941,  1942-1944 en 1944-1945.
Auteur: Ynskje Penning
ISBN 9789081609937
Uitgeverij Penningboek
Historische roman, een combinatie van fictie en non-fictie.
De boeken zijn voorzien van unieke afbeeldingen en kaarten.

 

Overleven is verkrijgbaar in de boekhandel, online of via de website www.ynskjepenning.nl/winkel/. Via de website van Ynskje krijgt u de boeken gratis toegestuurd, met een stempel, een handtekening en een speciale boekenlegger.

Prijs per deel: 27,50 euro. Speciaal aanbod van de uitgever: 69,99 euro voor de drie boeken tezamen.

 

Foto boven het artikel:
Auteur Ynskje Penning als kind met haar vader.