Jan De Nul Groep, Vlaamse wereldleider in bagger en offshore projecten door Frederik Deroo

Beschrijving

Jan De Nul Groep, van oorsprong een familiaal aannemingsbedrijf uit Aalst, is in 3 generaties tijd uitgegroeid tot een internationaal toonaangevend bedrijf in offshore en baggeractiviteiten. De geschiedenis, ontwikkeling en huidige positie van de groep worden toegelicht.

Met 7000 werknemers en een vloot van 85 zeegaande schepen worden jaarlijks meer dan 200 projecten uitgevoerd over de 5 continenten. Een aantal specifieke projecten worden in detail voorgesteld en in de lezing wordt dieper ingegaan op de technische aspecten van baggerschepen. De specifieke processen van zandwinning voor het aanleggen van kunstmatige eilanden en strandsuppletie worden ook toegelicht.

Het ontwerpproces voor schepen en missie materieel komt aan bod en de realisatie ervan wordt getoond, alsook de complexe processen en technieken die de voorbije 10 jaar zijn ontwikkeld voor de aanleg en schaalvergroting van offshore windparken in de Noordzee.

De klimaat problematiek stelt ook grote uitdagingen aan een bedrijf als Jan De Nul Groep, op gebied van decarbonisatie en elektrificatie. De stijgende zeespiegel en weerkerende stormen bedreigen kustgebieden en haven infrastructuur wereldwijd. Door het investeren in grensverleggende schepen en materieel draagt Jan De Nul Groep bij aan het overwinnen van deze problemen.

Frederik Deroo is Burgerlijk Scheepsbouwkundig Ingenieur aan de Rijksuniversiteit Gent.

Hij bouwde zijn beroepsloopbaan uit bij Jan De Nul, eerst als Technisch Intendant actief bij Ondernemingen Jan De Nul van 1990 tot 1999. In die functie was hij verantwoordelijk voor logistiek, onderhoud en herstelling van baggerschepen ter plaatse van infrastructuurprojecten te Mauritius, Seychellen, Hongkong, Singapore en Argentinië.

Van 2000 tot 2007 was hij in dienst van Bekaert NV als plantmanager van staaldraad fabrieken te Valencia (Venezuela), Van Buren (Arkansas, USA) en Zwevegem. In deze functie was hij verantwoordelijk voor alle beheersaspecten van de vestiging: personeelsbeheer, productie, kwaliteit, onderhoud en logistiek.

In 2007 keerde hij terug bij Jan De Nul Groep te Aalst. Als manager voor scheepsconstructie stond hij tot 2013 in voor investeringsprojecten van nieuwe schepen, gebouwd op scheepwerven in China en Zuid-Korea. Hierbij verzorgde hij de technische, contractuele en financiële opvolging van in totaal 17 nieuwbouwprojecten. Tot 2015 was hij onderhoudsdirecteur voor de vloot van bagger- en offshoreschepen binnen de groep.

In zijn huidige functie is hij technisch directeur en lid van het directiecomité. De Technische Divisie staat in voor de engineering en uitvoering van investeringsprojecten in schepen en materieel, het onderhoud van de vloot, de logistiek van materieel en onderdelen waaronder aankoop, en het beheer van werkplaatsen in België en buitenlandse vestigingen.

Een activiteit van
Praktisch
Type activiteit: 
Voordracht
Wanneer: 
vrijdag, 17 november, 2023 - 19:00
Goed om te weten: 

inschrijven voor woensdag 15 november om 12.00 uur via info@johanbeke.be of telefonisch 0477 310 872

Prijzen
Deelname lid: inbegrepen
Deelname partner: 45.00
Deelname externen: 45.00

Afrekening: 
De kosten worden ter plaatse afgerekend